INDYCAR: The Friday Setup (Edmonton)

SCREAM FOR ME EDMONTON!!!

"The Friday Setup" will be a preview of the upcoming races and the schedule of the weekend events (practice and qualifications) leading up to race day. Also it will include other forms of rambling about the upcoming race (and the overall state of IndyCar) by yours truly, because I got to somehow bring up the word-count so SBNation will allow the posting of this article/schedule so you can see it. Or something like that.

Yep, once again I'm not going to give you much in terms of pre-race IndyCar analysis this week.

This time I have a good excuse for that...

Thursday night. Indianapolis. Iron Maiden. With Alice Cooper.

...during a severe thunderstorm. You have not lived until you've sat outside while lightning struck less than a mile from you, while being surrounded by thousands of drunk (and by the smell at times, drunk was only the half of it) rednecks blissfully cheering for certain death. The closer the lightning, the louder the thunder, and the louder the cheers. Oh, and there was rain. Lots and lots of the wet sh*t. MAN THE MOTORBOAT!!! Of course Mother Nature picks this night to unleash Hell during a drought not seen since, well, the last time an Iron Maiden world tour stopped at Indy.

The concert as a result was delayed by about a half an hour, which somewhere re-opened the wounds of Will Power. I guess Brian Barnhart didn't pick "Concert Coordinator" as his post-IndyCar career. "Severe weather? Wind? Downpour? ALICE COOPER'S GOING GREEN NEXT TIME BY!!!"

But it was only a short delay. The show went on. That show, well, let me again repeat...IRON MAIDEN. ALICE COOPER. ON THE SAME BILL.

You know this is a concert for the ages if Alice Cooper is THE OPENING ACT and Iron Maiden has "Seventh Son of a Seventh Son" on the set-list (and the stage design theme). Oh, did I mention we were in the direct path of a thunderstorm just before the show?!?!? All heavy metal concerts must now going forward have dangerous lightning strikes and it-came-from-Gods-ass-after-a-round-of-White-Castles thunder prior to anyone playing a single note.

My heavy metal concert career is now over. Shut it down. Let's go home. It cannot get any better than July 19th, 2012. End on a high note.

Edmonton Indy, YOUR MOVE. Only having Simona De Silvestro (because DUH, THE IRON MAIDEN) winning can top that. I know, I know. Damned Lotus. UNPOSSIBLE IS STILL UNPOSSIBLE.

Maybe if you add a rain storm just before the event...

(Race weekend schedule AND Pre-Race Snack of the Week after the jump)

TV Schedule (NBC Sports Channel)

Qualifying, Saturday 6:30pm Eastern
Race, Sunday 2pm Eastern

(INDYCAR 36 will air at noon, prior to the Indy Lights race)

Race Weekend Schedule of Events

ALL TIMES LOCAL (Mountain)

Friday, July 20

8:15 a.m. to 8:45 a.m. NASCC Eurasia Cup Practice Session (30 minutes)
9:00 a.m. to 9:30 a.m. Star Mazda Championship 1st Practice Session (30 minutes)
9:45 a.m. to 10:30 a.m. Firestone Indy Lights® Series 1st Practice Session (45 minutes)
10:50 a.m. to 11:20 a.m. IZOD IndyCar® Series 1st Practice Session - A (30 minutes)
11:20 a.m. to 11:50 p.m. IZOD IndyCar® Series 1st Practice Session - B (30 minutes)
12:45 p.m. to 1:30 p.m. Firestone Indy Lights® Series 2nd Practice Session (45 minutes)
1:45 p.m. to 2:15 p.m. Star Mazda Championship 2nd Practice Session (30 minutes)
2:30 p.m. to 3:30 p.m. IZOD IndyCar® Series 2nd Practice Session (60 minutes)
3:45 p.m. to 4:45 p.m. NASCAR Canadian Tire Series 1st Practice Session (60 minutes)
5:00 p.m. to 5:30 p.m. NASCC Eurasia Cup Qualifying Session (30 minutes)

Saturday, July 21

8:00 a.m. to 8:45 a.m. Firestone Indy Lights® Series Qualifying Session (45 minutes)
9:00 a.m. to 10:00 a.m. IZOD IndyCar® Series 3rd Practice Session (60 minutes)
10:15 a.m. to 10:45 a.m. NASCAR Canadian Tire Series 2nd Practice Session (30 minutes)
11:00 a.m. to 11:30 a.m. Star Mazda Championship Qualifying Session (30 minutes)
11:45 a.m. to 12 noon Firestone Indy Lights® Series Warm Up Session (15 minutes)
12:15 p.m. to 12:45 p.m. NASCAR Canadian Tire Series 3rd Practice Session (30 minutes)
1:00 p.m. to 2:15 p.m. IZOD IndyCar® Series Qualifying Session (75 minutes)
2:30 p.m. to 3:00 p.m. Star Mazda Championship 1st Race (30 minutes)
3:20 p.m. to 4:35 p.m. Firestone Indy Lights® Series Race (75 minutes)
4:50 p.m. to 5:10 p.m. NASCAR Canadian Tire Series 1st Qualifying Session (20 minutes)
5:20 p.m. to 5:40 p.m. NASCAR Canadian Tire Series 2nd Qualifying Session (20 minutes)
5:55 p.m. to 6 :40 p.m. NASCC Eurasia Cup Race (45 minutes)

Sunday, July 22

8:00 a.m. to 8:30 a.m. IZOD IndyCar® Series Warm Up Session (30 minutes)
9:30 a.m. to 10:15 a.m. Star Mazda Championship 2nd Race (45 minutes)
10:30 a.m. to 11:45 a.m. NASCAR Canadian Tire Series Race (75 minutes)
12:45 p.m. IZOD IndyCar® Series 2012 EDMONTON INDY® Green flag - 75 laps (169.2 miles/272.3 km)

Pre-Race Snack of the Week: Epic Meal Time's Big Stupid S'More

Summertime camping in the Great White North...with thousands of calories. And bacon. And booze.

Trending Discussions

X
Log In Sign Up

forgot?
Log In Sign Up

Forgot password?

We'll email you a reset link.

If you signed up using a 3rd party account like Facebook or Twitter, please login with it instead.

Forgot password?

Try another email?

Almost done,

Join Pop Off Valve

You must be a member of Pop Off Valve to participate.

We have our own Community Guidelines at Pop Off Valve. You should read them.

Join Pop Off Valve

You must be a member of Pop Off Valve to participate.

We have our own Community Guidelines at Pop Off Valve. You should read them.

Spinner

Authenticating

Great!

Choose an available username to complete sign up.

In order to provide our users with a better overall experience, we ask for more information from Facebook when using it to login so that we can learn more about our audience and provide you with the best possible experience. We do not store specific user data and the sharing of it is not required to login with Facebook.

tracking_pixel_9357_tracker